Postbiyotik Nedir?

Postbiyotik – Postbiotic – Postbiotik Nedir?

Probiyotik ve Prebiyotiklerin ardından yeni bir kavram olan Postbiyotiklerde artık hayatımızda yer almaya başladı. Peki Postbiyotik nedir? Bildiğimiz üzere Pre = Önce, Pro = İçin, Post = Sonra manasına gelmektedir. Bu kavramlar Probiyotik mikroorganizmaların ve Prebiyotik etkili lifli gıdaların sindirim üzerindeki olumlu etkilerinden sonra daha da anlamlı olmuştur. Postbiyotikler, adından da anlaşılacağı üzere sindirimden sonra devreye girerler. Postbiyotikler, probiyotiklerin yan ürünleridir. Yani, probiyotik mikroorganizmalar prebiyotiklerle beslenir ve bunun sonucunda da postbiyotikler ortaya çıkar.

Kısaca Postbiyotik: Mikroorganizmaların ortama verdikleri kısa zincirli yağ asitleri (bütirat) ve bakteriyosin gibi küçük moleküllü metabolik yan ürünler postbiyotik olarak adlandırılır.

Probiyotiklerle prebiyotikleri beslenme rutinimize dahil ettiğimizde doğal olarak postbiyotik bir sürece imkan sağlamış oluruz.

Postbiyotiklerin faydaları neler olabilir?

Patojenlerin büyümesiyle mücadele etmeye yardımcı
İnflamasyonu azaltmaya yardımcı
Kan basıncını düşürmeye yardımcı
IBS veya bağırsak sendromlarını hafifletmeye yardımcı
Oksidatif stresi azaltmaya yardımcı
Faydalı bakterilerin üremesini teşvik etmeye yardımcı

Şüphesiz pek çok spesifik postbiyotik son ürün bulunmaktadır. Bu konuda hala keşfedilecek çok şey bulunmaktadır. Bununla birlikte, şu anda insan sağlığını etkileyen en az birkaç postbiyotik son ürünü bilinmektedir:

Kısa zincirli yağ asitleri: Asetik asit ve bütirik asit

İndol: Bu kimyasal esas olarak dışkının karakteristik kokusundan sorumludur.

Hidrojen peroksit: Özellikle Salmonella ve diğer patojenik bakteri oluşumunu önlemeye yardımcıdır.

Muramil Peptid: Bu protein insan uykusunun düzenlenmesine katkıda bulunur.

P40 Proteini: Bu protein hücreler arası bağışıklığın temelini oluşturmaktadır.

Diğer: Probiyotik bakteriler B vitaminleri, K vitamini ve bazı aminoasitleri üretimine yardımcı olurlar.

Postbiyotik Kaynakları:
Şu anda mevcut olan bir dizi postbiyotik destek bulunmaktadır, ancak insan sağlığı için hangi miktarların ve kombinasyonların daha efektif olduğu konusunda daha fazla bilimsel çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.

Postbiyotik üretimini artırmak için beslenmeye eklenecek bazı gıdaların faydaları olabilir.

  • Elma sirkesi
  • Tereyağı ve peynir
  • Spirulina
  • Yoğun lifli gıdalar
  • Mantarlar
  • Kefir
  • Turşu

Anahtar Kelimeler:

Probiyotik, Postbiyotik, Prebiyotik, Probiotic, Probiotik, Prebiotic, Postbiotic, Postbiotik

Kaynaklar
1-Aguilar-Toala, J. E. et al. “Postbiotics: A developing term in the field of functional foods.” Trends in Food Science and Technology March 75, 2018.
2-Robert Sonowal, Alyson Swimm, Anusmita Sahoo, Ziqi Wu, Yohei Matsunaga, Jui A. Bhingarde, Elizabeth A. Ejzak, Ayush Ranawade, Hiroshi Qadota, Domonica N. Powell , Christopher T. Capaldo, Jonathan M. Flacker, Rhienallt M. Jones, Guy M. Benian and Daniel Kalman, PNAS September 5, 2017 114 (36) E7506-E7515; First published August 21, 2017.
3-Tsilingiri K, Rescigno M. “Postbiotics: What else?” Benefit microbes. 2013, March 1; 4 (1): 101-7. doi: 10.3920 / BM2012.0046.
4-Pre ve Probiyotikler Prebiotics and probiotics Tufan Kutlu İstanbul Üniversitesi Cerrahpafla Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dalı, İstanbul, Türkiye