Kuşkonmaz (Asparagus officinalis)

Kuşkonmaz (Asparagus officinalis)
Kuşkonmaz dünyada çoğu yerde yetişmektedir. Özellikle Avrupa’ nın merkezinde, Orta Doğu’ da, Sibirya ve Kuzey Afrika’ da yoğun olarak yetiştirilmektedir.
Kuşkonmaz bitkisi ülkemizde çok bilinmemekle beraber Avrupa mutfaklarında sebze olarak sıklıkla kullanılmaktadır.

Kuşkonmaz bitkisinin filizleri, kökü ve toprakaltı gövde kısmı Takviye Edici Gıdalarda ekstreleri kullanılmaktadır. Ayrıca bitkinin filizleri direkt olarak ta tüketilmektedir.

Bitki içeriğindeki bileşenler:
Kuşkonmaz bitkisinin filizleri; flavonoidler (rutin, hiperosid, isoquercetin), steroid saponinler içermekte ve ayrıca bolca Lif, Vitamin C, Vitamin E, Vitamin B6, Bakır, Demir, Çinko, Manganez, Kalsiyum, Magnezyum, Sodyum bulunmaktadır.

Pratik Kuşkonmaz Salatası Tarifi

Malzemeler:
2 demet kuşkonmaz
1 adet haşlanmış havuç
6 adet salatalık turşusu
6 adet kurutulmuş domates
1 adet közlenmiş kırmızı biber
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı kurutulmuş sebze çeşnisi

Tarifi:
Kuşkonmazları bir soyacak yardımıyla soyunuz. Kuşkonmazların daha sert olan sap kısımları, uç kısımları suya değmeyecek şekilde dik olarak yerleştirdiğiniz tencerede, kapağını kapattıktan sonra haşlayın. Haşlama esnasında kuşkonmazların üstüne yarımşar çay kaşığı toz sarımsak, kırmızı biber, nane, pul biber, karabiber ve tuz ekleyiniz. 10 dakika kaynar suda haşlayın.

  • Renklerini ve vitamin değerlerini kaybetmemeleri için; haşlanan kuşkonmazları buzlu suda 5 dakika kadar bekletin.
  • Kabuğunu soyduktan sonra kısa süre haşladığınız havucu ince ince dilimleyin. Kurutulmuş domatesleri uzun, ince şeritler halinde kesin. Salatalık turşularını küçük küpler halinde doğrayın. Közlenmiş kırmızı biberi iri iri doğrayın.
  • Salatanın sosu için; zeytinyağı, elma sirkesi ve kurutulmuş sebze çeşnisini küçük bir kapta karıştırın.
  • Hazırladığınız salata sosunu diğer tüm malzemelerle harmanladıktan sonra bekletmeden servis edin.