Sağlıklı bir bağırsak iyi sindirimden çok daha fazlasını sağlar.
Bağırsak, vücut sağlığımızda, sadece akıllı yapısı nedeniyle değil, aynı zamanda çok fazla miktarda mikro organizma nedeniyle de önemli bir rol oynar. Prof.Dr Hüseyin Nazlıkul “DUYGUSAL BEYİN BAĞIRSAK” kitabında bağırsaklarımızı ikinci beyin olarak ifade etmektedir.
Her ne kadar bağırsaklar hala birçok kişi tarafından tabulanmış olsa da, bağırsak sağlığına daha fazla önem vermemiz gerekmektedir.
Sindirim sistemini ve sağlığını incelerken, “karındaki kelebeklerin” neden iyi hissetmenize neden olabileceğini ve örneğin stres veya anksiyetenin karın ağrısı ve sindirim sorunlarına neden olabileceğini daha iyi anlayacaksınız.
Son yıllarda yapılan tıbbi araştırmalar birçok yönüyle bağırsak ve bağırsak ekosistemini yeniden keşfetmektedir.
Bağırsaklarla ilgili gerçekler ve rakamlar:
- Bağırsaklar 6-8 metre uzunluğunda en büyük organdır.
- Sindirim kanalımız, bir tenis kortunun büyüklüğü olan yaklaşık 400 m² büyüklüğünde bir yüzeye sahiptir.
- Gastrointestinal sistem, bir ömür boyunca 30 ton yiyecek ve 50.000 litre sıvıya maruz kalır.
- Bağırsak florası içine 100 milyar dost bakteri bulunmaktadır.
- Bağırsaklarımız sağlımıza üç farklı yolla etki göstermektedir: Bağırsak florası, bağırsak mukozası ve bağışıklık sistemi.
- Bağırsak en büyük bağışıklık organıdır, bağışıklık hücrelerinin% 80’i buradadır.
- Mutluluk hormonu serotoninin % 90′ ından fazlası bağırsak ortamında oluşur.
- Bağırsakta yaklaşık 100 milyon sinir hücresi vardır ve bu sayı omurilikten daha fazladır.
- Bağırsak beyin ekseni üzerinden beynimize doğrudan bağlanır ve duygularımızı belirlemeye yardımcı olabilir.
Mucizevi bağırsakların görevleri:
Bağırsaklardaki milyarlarca mikroorganizma birçok yaşamsal süreci kontrol etmektedir. Bağırsaklarda besinler parçalanır ve emilir, enerji sağlanır, elektrolit dengesi düzenlenir, vitaminler ve hormonlar üretilir.
Sadece bunlar değil bağırsaklar çok daha fazlasını yapmaktadır:
Dış dünyayla temas halinde olan en büyük organımız bağırsaklar en önemli koruyucu bariyerimizdir. Vücudumuzdaki tüm bağışıklık hücrelerinin % 80’i inanılmaz bir biçimde bağırsaklarda bulunmaktadır. Bağışıklık organı bağırsak, immünolojik bir eğitim kampı ve aynı zamanda son derece uzmanlaşmış bir savunma sistemidir.
Ayrıca bağırsaklar 100 milyon sinir hücresi içermektedir. Mutluluk hormonu serotoninin % 90’ı burada oluşmaktadır.
Bağırsak florasında 100 milyar faydalı bakteri sindirim sisteminde görev almak için burada yaşamaktadır. Bağırsak floramız, tıbbi olarak bağırsak mikrobiyotası olarak adlandırılır.
Sağlıklı bağırsak ortamı;
Bağırsaklarımız yaşam konforumuzun anahtarıdır. Kan ve lenf sistemi hakkında tüm önemli bilgileri vücudumuzun farklı bölgelerine aktarır. İyi bir savunma, zihinsel denge, sağlıklı bir cilt, yüksek performans ve günlük yaşamda enerji – bunların tümü ve daha fazlası, bağırsak ekosisteminin dengesine bağlıdır.
Bağırsaktaki hassas dengeyi neler bozabilir?
Yaşam biçimimizdeki en küçük değişiklikler, karmaşık ancak hassas şekilde ayarlanmış iç ekosistemimizi etkileyebilir.
özellikle
- İlaçlar, özellikle antibiyotikler
- Stres
- Yanlış, tek taraflı diyet
- Çevresel etkiler
- Kronik hastalıklar
bağırsak dengemizi ve doğal koruyucu engelleri etkileyebilir
Son zamanlarda yapılan araştırmalar insan sağlığı ile bağırsak ekosistemi arasındaki yeni etkileşimler keşfetmektedir. Bu yüzden bağırsak ilişkili problemler sadece ishal, kabızlık , şişkinlik değildir. Ayrıca gıda intoleransları, alerjiler, atopik dermatit, diyabet veya obezite gibi metabolik hastalıklar da bağırsaklarla ilişkilidir. Zihinsel performansımız bile bağırsak ve dost bakterilerilerle ilgilidir.
Sonuç olarak:
Mucizevi organımız bağırsaklarının ne kadar inanılmaz yeteneklere sahip olduğu bizi ve sağlığımızı ne derece etkilediği her geçen zaman sürecinde daha fazla önem arz etmektedir. Sağlıklı bir bağırsak ortamı fiziksel ve zihinsel sağlığımızın anahtarı gibidir.
Bu nedenle, “Sağlıklı bir yaşam sağlıklı bir bağırsak ortamı ile sağlanabilinir.”.