Hindistan cevizi ağacı, palmiyegiller (Arecaceae) ailesinden olup, tropikal iklimlerde 100 yaşına kadar yaşamaktadır. 10 yaşından itibaren meyve veren bir ağaçtır. Boyu yaklaşık 20 metreyi bulmaktadır. Hindistan cevizi meyvesi, sert, kabuklu ve tüylü, iç kısmı beyaz etli bir yapıdadır. Meyvenin iç etli kısmı direk olarak da tüketilmektedir. Bu meyve kozmetik sektöründe en çok kullanılan meyvelerden biridir. Meyvenin iç kısmında bulunan beyaz etli kısmının tozu ve tanecikleri tatlandırıcı yada pastalarda süs olarak ta kullanılmaktadır. Hindistan cevizinden yağı preslenerek elde edilmektedir.
Hindistan Cevizi Meyvesinin Besin Değerleri:
Meyvenin kullanılan kısmına göre değişkenlik gösterebilir. Hindistan cevizinin etli kısmı magnezyum, potasyum, kalsiyum, çinko, E, K, C vitamini, demir gibi vitamin ve mineraller içerir ve iyi bir lif kaynağıdır. Ayrıca birçok faydalı yağ asiti (stearik, oleik, miristik) ve türevlerini (betainler, etanolamid, etoksilatlar, esterler) içerir. Yarım fincan Hindistan cevizi sütünde, 276 kalori, 7 gram karbonhidrat, 3 gram lif, 3 gram protein, 29 gram yağ (25 gramı doymuş yağ olmak üzere) ve 4 gram şeker bulunmaktadır. Ayrıca 316 mg (miligram) potasyum, 44 mg magnezyum, 18 mg sodyum, ve 2 mg demir içermektedir.
Hindistan Cevizi Yağının Besin Değerleri
Bir çorba kaşığı hindistan cevizi yağı 11 gram doymuş yağ içermektedir. Tereyağında ise bu oran 7 gramdır. Hindistan Cevizi Yağı vücuda faydalı olan orta zincirli yağ asitlerinden oluşur. Bunlar, laurik, kaprilik ve kaprik… yağ asitleridir. Hindistan cevizi yağının %40 kadarını anne sütünde bulunan Laurik asit oluşturmaktadır.
Hindistan Cevizi Yağlı Kahveyi Denemeye Ne Dersiniz?
Bir fincan Türk Kahvenize yada bir kupa filtre kahvenize kahveyi hazırladıktan sonra 2 tatlı kaşığı Hindistan Cevizi Yağı ilave ediniz. Hindistan Cevizi Yağlı kahvenizin tadını çıkarın.
Afiyet Olsun.