Antibiyotik İlişkili İshal

Antibiyotikler, ciddi bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kanıtlanmış ve önemli ilaçlardır. Bununla birlikte, diğer herhangi bir ilaç gibi, hassas bağırsak ekosisteminde bozukluklara neden olabilirler. Antibiyotik kullanımı sıklıkla ishal vakalarına neden olmaktadır . Probiyotikler bu yan etkileri azaltmaya yardımcı olabilir ve bağırsak florasını destekleyebilir.

Antibiyotiklerin Etkileri?
Antibiyotik zararlı bakterilerle savaşır ancak faydalı bakterilere de zarar vermektedir.

Antibiyotikler, bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan özel ilaçlardır. Antibiyotikler farklı mekanizma yoluyla etki gösterirler. Bazı antibiyotikler bakterilerin büyümesini veya çoğalmasını önlerken başka antibiyotikler de bakterileri doğrudan elemine eder . Bununla birlikte, her antibiyotik her bakteriyel enfeksiyonda etkili olamazlar. Bu nedenle, hastalığa ve patojene bağlı olarak doğru antibiyotik seçimi yapılmalıdır.

Antibiyotikler ishale neden olabilir?
Ne yazık ki, antibiyotikler “iyi” ve “kötü” bakterileri ayırt edemezler. Her antibiyotik aldığımızda , bağırsaktaki faydalı bakterilerimizin çeşitliliği ve sayısı her zaman zarar görürler. Sağlıklı bağırsak florasında, normalde bağırsaklarımızı tamamen kaplayan ve bizi patojenlerden koruyan boşluklar da olabilir. Clostridia veya mantarlar gibi patojenler bu boşluklarda kolonize olabilir ve çoğalabilir.

Antibiyotik aldıktan sonra bağırsak florasında hasar oluşur.

Antibiyotikle ilişkili ishal (Aİİ)
Antibiyotik alırken veya antibiyotik kullanımı sonrasında ishal oluşur, buna antibiyotikle ilişkili ishal (Aİİ) denir. Hekim tarafından reçete edilen antibiyotiğe bağlı olarak, hastaların yüzde 50′ si kadarı böyle bir Aİİ’den muzdarip olabilirler. (Gelişigüzel antibiyotik kullanmayınız ve mutlak olarak hekiminize danışınız.)

Antibiyotik kullanımı sonrası akut ishal olmasa bile, bağırsak ekosisteminin doğal biyolojik çeşitliliği azalabilir. Bu nedenle bağırsak ekosistemini her zaman antibiyotik tedavisi sonrasında probiyotiklerle desteklemek ve yeniden oluşturmak önemlidir. Antibiyotik tedavisinden kısa bir süre sonra özel bakteriyel kültürlerin (probiyotikler) tedaviye ilave edilmesi, antibiyotik ilişkili ishal riskini azaltabilir.

Probiyotiklerle bağırsak florasını restore ediniz.

Antibiyotik tedavisi sırasında veya sonrasında ishaliniz varsa, aşağıdaki ipuçları ve önlemler antibiyotikle ilişkili ishali atlatmanıza yardımcı olabilir:

Antibiyotik tedavisi sırasında ishal ortaya çıkarsa, antibiyotiği hemen kesmeyiniz ve bu durumda, nasıl devam edeceğinizi görüşmek için lütfen doktorunuza başvurunuz.
Ayrıca şiddetli, kanlı bir ishal ile birlikte 38 ° C üzerinde ateş olması durumunda da doktorunuza başvurmalısınız.
Sıvı kaybını mutlak olarak telafi ediniz. . Günde en az 2-3 litre sıvı tüketin . Bu süreçte su, mineralli su veya şekersiz bitki çayları özellikle uygundur.
Yemek yerken, kolayca sindirilebilir ve iyi tolere edilen gıdalar kullanın ve mide ve bağırsakları rahatlatmak için sindirimi zor gıdalardan kaçının.
Bu durumlarda özellikle bebekler, çocuklar, hamile kadınlar veya yaşlılar gibi yüksek riskli gruplar için çok çok önemlidir.

Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlar için kanıtlanmış bir tedavi protokolüdür. Ancak antibiyotik kullanımına karar verecek olan hekiminizdir. Bununla birlikte, her antibiyotik aldığımızda, faydalı bakterilerimiz, özellikle de doğal bağırsak mikrobiyotası (bağırsak florası) da zarar görür.

Buna göre, antibiyotik alırken, antibiyotik tedavisinden sonra ishal oluşumunu engellemek için her zaman yararlı mikrobiyotanızı korumayı unutmayın.

Kaynak:

Efficacy of Probiotic Use in Acute Diarrhea in Children: A Meta-Analysis
Jeannie S. Huang, Athos Bousvaros, John W. Lee, Angela Diaz & Emily J. Davidson