Prebiyotik Nedir?

Prebiyotik Nedir?

Prebiyotikler sağlığımız üzerine olumlu etkilere sahip probiyotik mikroorganizmaların çoğalma yada etkinliğini arttıran ve sindirilmeyen besin öğeleridir. Doğumla itibaren steril olan sindirim sistemi; doğum şeki, çevresel faktörler, bakterilerin dağılımı gibi faktörlerin etkisiyle gelişmektedir. Sindirim sisteminin gelişiminde probiyotik, prebiyotik ve sinbiyotiklerin kullanımı çok önem kazanmaktadır. Günlük beslenmeye prebiyotik bileşen içeren gıdaların eklenmesi mikrobiyota üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.

Peki bir Prebiyotik içerikli bir gıdanın özelliği ne olmalıdır?

• Sindirime dirençli olmalıdır. (Mide asit ortamına dirençli olmalıdır)
• Probiyotik bakterileri tarafından hidrolize edilmeli,
• Birçok yararlı bakterinin (laktobasil, bifidobakter) çoğalmasını teşvik etmeli,
• Konakçı sağlığı üzerine olumlu etkileri bulunmalıdır.

Sindirim sisteminin yüzey alanı yaklaşık 150-200m2’ye karşılık gelmektedir. Bu kadar büyük bir yüzey alanına sahip olması elbette ki kıvrımlardan kaynaklanmaktadır. Her türlü mikroorganizmayla ilişkisi bulunan ve geniş bir alana sahip sindirim sistemine önem verilip korunması gerektiği açıktır. Hastalıklara yakalanmamak için belki de en dikkat edilmesi gereken sistem sindirim sistemidir.

“Prebiyotik bileşenler, sindirim sisteminin düzenlemeye ve bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan Probiyotik Mikroorganizmaların bağırsakta gelişimini ve yaşamını destekler.”

Prebiyotik Bileşenler Nelerdir?

İnulin
Laktuloz
Frukto-oligosakkaritler (FOS)
Galakto-oligosakkaritler (GOS)
Dirençli nişasta
Laktosukroz
Gluko-oligosakkaritler
Raftilin
Yeni (Neo) şekerler (GFn n = 1 – 4)
Oligomat
Ksilo-oligosakkaritler
Palatinoz
Pirodekstrinler
Laktosukroz
Sorbitol
İzomalto-oligosakkaritler
Soya oligosakkaritleri
Gentio-oligosakkaritler