Yağlar farklı yağ asitleri (trigliseritler) içerirler. Temel olarak yağlar Kısa Zincirli, Orta Zincirli veya Uzun Zincirli yağ asitleri olarak sınıflandırılır. MCT OIL yalnızca Orta Zincirli Yağ Asitleri (MCFA) içeren bir rafine yağdır. Hindistan Cevizi Yağı ise Orta Zincirli Yağ Asitleri (MCT) ve önemli miktarda Uzun Zincirli Yağ Asitleri (LCT) içeren doğada bulunan bir yağdır. Bu durum MCT Oil ile Hindistan Cevizi Yağı arasındaki en önemli farktır. Şimdi bu iki yağ arasındaki farklılıkları inceleyelim.
MCT OIL Nedir?
MCT Oil, çok yoğun Orta Zincirli Yağ Asitleri içeren yenilebilir bir yağdır. Farklı yağ asitleri içerir ve bu yağ asitleri 6 ila 12 karbon zincirini sahiptir.
C6 – Caproik Asit
C8 – Caprylic Acid
C10 – Capric Acid
C12 – Lauric Acid
Hindistan Cevizi Yağı (>% 60) ve Palmiye Çekirdeği Yağı (>% 50) oranlarında MCT OIL içermektedir. MCT OIL, Hindistan Cevizi Yağı veya Palmiye Çekirdeği Yağı’ ndan ayrıştırma yada MCT’ nin izolasyonu yöntemi ile üretilir. Bu işleme fraksiyonlama adı verilir.
Genel olarak, MCT OIL % 100 Caprylic Acid (C8) veya % 100 Capric Acid (C10) içerir. Bazı durumlarda, her ikisinin de yer aldığı bir kombinasyonu da olabilir. Bununla birlikte MCT OIL’ de Caproic Acid (C6) ve Lauric Acid (C12) de genellikle küçük miktarlarda bulunur.
ÖRNEK:
Yağ Asitleri
Karbon Yapısı
Oran
Capronsäure (Kapronik Asit)
( C 6:0 )
< 2%
Caprlysäure (Kapril Asit)
( C 8:0 )
50 – 80 %
Caprinsäure (Kaprin Asit)
( C 10:0 )
20 – 50 %
Laurinsäure (Laurin Asit)
( C 12:0 )
< 3%
Myristinsäure (Myristin Asit)
( C 14:0)
< 1%
Hindistan Cevizi Yağı Nedir?
Hindistan Cevizi Yağı, Hindistan Cevizi Meyvesinin (Cocos nucifera ) olgun etlerinden elde edilen doğal yenilebilir bir yağdır. Hindistan Cevizi Yağı doymuş yağ asitleri (% 88.5) ve az miktarda tekli doymamış (% 6.5) ve çoklu doymamış (% 5) yağlı asitten zengin bir kaynaktır. Yüksek miktarda Orta Zincirli Yağ Asitleri ve önemli miktarda Uzun Zincirli Yağ Asitleri (LCFA) içerir:
MCT OIL ile Hindistan Cevizi Yağı arasındaki farklar nelerdir?
MCT OIL ve Hindistan Cevizi Yağı Üretimi
MCT OIL : Doğada MCT OIL direk olarak bulunmaz. Hindistan Cevizi Yağı veya Palm Çekirdeği Yağının fraksiyonlanması ile üretilir.
Hindistan Cevizi Yağı: Doğada Hindistan cevizi yağı bulunur. Hindistan cevizi çekirdeklerinden veya etlerinden elde edilir.
Yağ Asitleri:
MCT Oil: Yalnızca doymuş yağ asitleri içerir.
Hindistan Cevizi Yağı : Hem doymuş hem de doymamış yağ asitleri içerir.
Laurik Asit:
MCT Yağı: Laurik Asit miktarı çok düşüktür yada bulunmaz.
Hindistan Cevizi Yağı: Laurik Asit bakımından oldukça zengindir.
MCT Yağı ve Hindistan Cevizi Yağının Özellikleri
Erime Noktası:
MCT Oil: Erime Noktası -4 ° C. Buzdolabı koşullarında bile sıvı halini koruyabilir.
Hindistan Cevizi Yağı: Erime Noktası 24 ° C. Soğuk koşullarda sıvı halini koruyamaz.
Metabolizma:
MCT Oil : MCT Oil, yağ asitlerinin zincir uzunluğunun daha kısa olması nedeniyle hızla parçalanır ve vücutta hızlıca emilir.
Hindistan Cevizi Yağı: Uzun zincirli yağ asitleri nedeniyle kolayca parçalanamaz.
Literatur:
1- DEAN, W. & ENGLISH, Atherosklerose und Altern [Online]. [Zugriff auf 12. Juni 2016]. ENIG, M. G. 2000.
2- Kennen Sie Ihre Fette: Die vollständige Grundierung für das Verständnis der Ernährung von Fetten, Ölen und Cholesterin , Bethesda Press. Bild mit freundlicher Genehmigung: “Dầu dừa” von Phu Thinh Co. (CC BY-SA 2. 0) via Flickr