Alıç Ekstresi Nedir

Alıç Nedir? Alıç Ne İşe Yarar?

Alıç Hakkında Bilmemimiz Gerekenler.

Alıç Ekstresi İçeren Takviye Edici Gıdalar Nelerdir?

Hawthorn Berries Nedir?

Latince Crataegus olarak geçen alıç; gülgiller familyasına ait bir çalı türüdür. Meyveleri direkt olarak tüketilmekle beraber reçel, marmelat ve macun olarak da tüketilmektedir. Ayrıca çiçekleri ve yaprakları da kurutularak çay olarak tüketilmektedir. Alıç meyvesi; ekşi, keskin ve hafif tatlılığa sahiptir. Renkleri sarıdan koyu kırmızıya kadar değişmektedir. İnsanlar yüzyıllardır alıç meyvesini sindirim, kalp sorunları ve yüksek tansiyon için kullanmışlardır. Alıç meyvesi MS 659’dan beri geleneksel Çin tıbbının önemli bir parçası olmuştur. (1)

  • Alıç Ekstresi Antioksidan Özelliğe Sahip Olabilir mi?

Alıç ekstresi, bitkilerde bulunan güçlü antioksidan bileşikler olan zengin bir polifenol kaynağıdır. (1,2).

Antioksidanlar, yüksek seviyelerde bulunduklarında vücudunuza zarar verebilecek serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız molekülleri nötralize etmeye yardımcı olur.

Serbest radikaller beslenmeyle alınan bazı gıdalardan organizmaya geçebilir. Ayrıca hava kirliliği ve sigara dumanı gibi çevresel toksinlere maruz kalmanın bir sonucu olarak da serbest radikaller yüksek seviyelere çıkabilir. (3)

Polifenoller, düşük risk dahil olmak üzere, antioksidan aktivitelerinden dolayı sayısız sağlık yararı ile ilişkilidir (2,4,5)

  • Alıç Ekstresi Antiinflamatuar Özelliklere Sahip Olabilir mi?

Alıç ekstresi, sağlığımıza faydalı anti-inflamatuar özelliklere sahip olabilir.

Araştırmalar, kronik inflamasyonunun; tip 2 diyabet, astım ve bazı kanserler dahil olmak üzere birçok hastalıkla bağlantılı olduğunu göstermiştir. (6)

Karaciğer hastalığı olan farelerde yapılan bir çalışmada, alıç ekstresi, inflamatuar bileşiklerin seviyelerini önemli ölçüde azaltarak, karaciğer iltihabı ve hasarının azalmasına yardımcı oldu. (7).

Hayvan çalışmalarından elde edilen bu umut verici sonuçlar, insanlar için anti-inflamatuar faydalar sunabileceğini düşündürmektedir. Ancak, daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  • Alıç Ekstresi Kan Basıncını Düşürebilir mi?

Geleneksel Çin tıbbında alıç, yüksek tansiyonun tedavisine yardımcı olması için en sık önerilen gıdalardan biridir. (8)

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda, alıcın daralmış kan damarlarını gevşetebildiğini ve sonuçta kan basıncını düşürebildiğini göstermiştir. (9,10,11,12).

10 haftalık bir çalışmada, hafif yüksek tansiyonu olan 36 kişide alıç ekstresi almanın etkileri incelendi. Yapılan araştırmada, günde 500 mg alıç ekstraktı alanların diyastolik kan basıncını düşürdüğüne işaret etmiştir. (13)

2006 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar 16 hafta boyunca her gün tip 2 diyabetli ve yüksek tansiyonlu 79 kişiye 1.200 mg alıç ekstresi verdiler. Alıç ekstresi alan kişiler, plasebo grubundakilere göre anlamlı sonuçlar verdiler (14)

Yine de, bu bulguları desteklemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

  • Alıç Ekstresi Kolesterol Düzeyini Düşürebilir mi?

Bazı araştırmalar, alıç ekstresinin flavonoid ve pektin içeriği sayesinde kan kolesterol seviyelerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Pektin, kolesterol metabolizmasında yer alan bir lif türüdür (11,15)

Dengesiz kan kolesterol seviyeleri özellikle yüksek trigliseritler ve düşük HDL (iyi) kolesterol damarlarda plak oluşumunda rol oynar (16)

Plak birikmeye devam ederse, damarı tamamen tıkayarak kalp krizine veya felce yol açabilir.

Yapılan bir çalışmada, alıç ekstresi alan farelerde, ekstreyi almayan farelere kıyasla daha düşük LDL (kötü) kolesterol ve %28-47 daha düşük trigliserit düzeylerine sahip olduğu tespit edilmiştir. (17)

Benzer şekilde, farelerde yapılan 6 haftalık bir çalışma, farelere alıç ekstresi verildiğinde, trigliserit ve LDL (kötü) kolesterol düzeylerinin önemli ölçüde azaldığını gösterdi. (18)

Son olarak, aterosklerozlu 64 kişide yapılan 6 aylık bir çalışmada, vücut ağırlığının kilogram başına 2.3 mg dozunda alıç ekstresi almanın karotis arterde zararlı plak birikiminin kalınlığını önemli ölçüde azalttığını gösterdi. (19)

Bu araştırma umut verici olsa da, alıç ekstraktının kan kolesterolü üzerindeki etkisini değerlendirmek için daha fazla insan çalışmasına ihtiyaç vardır.

  • Alıç Ekstresi Sindirime Yardımcı Olabilir mi?

İnsanlar, özellikle hazımsızlık ve mide ağrısı olmak üzere sindirim sorunları ile ilgili olarak yüzyıllardır alıç meyvelerini ve ekstresini kullanmışlardır. (1)

Alıç meyveleri, prebiyotik olarak hareket ederek sindirime yardımcı olduğu kanıtlanmış lif içermektedir. Prebiyotikler, sağlıklı sindirimi sürdürmek için hayati önem taşıyan sağlıklı bağırsak bakterilerini besleyen ve destekleyen gıdalardır. (20)

Ek olarak, yapılan bir çalışmada, alıç ekstresinin sindirim sistemindeki yiyeceklerin bağırsak geçiş süresini önemli ölçüde azalttığını gösterdi. (21)

Azaltılmış bağırsak geçiş süresi, yiyeceklerin sindirim sisteminde daha hızlı hareket etmesi anlamına gelir ve bu da hazımsızlığı hafifletebilir.

Ayrıca, kemirgenler üzerinde yapılan araştırmalar, alıç meyvelerindeki bileşiklerin, sindirim enzimlerinin yani yağlı ve protein açısından zengin gıdaların sindirimi için gerekli olanların üretimini ve aktivitesini artırabileceğini düşündürmektedir. (10)

  • Alıç Ekstresi Yaşlanma Karşıtı Özelliklere Sahip Olabilir mi?

Alıç ekstresi, aşırı güneş veya ultraviyole ışınlarına maruz kalma nedeniyle kollajen bozulmasının neden olduğu erken cilt yaşlanmasını önlemeye yardımcı olabilir.

Yapılan bir çalışmada, alıç ve ginseng ekstre karışımının, kırışıklık oluşumunu engelleyerek ve cilt nemini artırarak yaşlanma belirtilerini önleyebileceğini gösterdi. (22)

Araştırmalar, bu etkinin alıç meyvesinin antioksidan içeriğinden kaynaklanabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, bu alandaki araştırmalar sınırlıdır ve daha fazla insan çalışmalarına ihtiyaç vardır.

  • Alıç Ekstresi Kaygıyı Azaltabilir mi?

Bilim adamları, alıç ekstresinin anksiyete bozuklukları için potansiyel yeni bir terapi olarak araştırmaktadır. (23,24, 25)

Anksiyetesi olan 264 kişide yapılan bir çalışmada, alıç ekstresi, magnezyum ve California haşhaş çiçeği kombinasyonu, plaseboya kıyasla kaygı düzeylerini önemli ölçüde azalttı. Bununla birlikte, alıçların hangi rolü oynadığı belirsizdir (26)

Alıç, geleneksel anti-anksiyete ilaçları ile karşılaştırıldığında daha az yan etkiye sahip olduğu görünmektedir. Bilim adamlarının, anksiyete ve depresyon gibi merkezi sinir sistemi bozuklukları için potansiyel bir tedavi olarak araştırmaya devam etmesinin bir nedeni de budur. (1)

  • Alıç Ekstresi Kalp Sağlığında Kullanılır mı?

Alıç meyvesi, diğer geleneksel ilaçların yanı sıra kalp yetmezliğinin tedavisinde geleneksel bağlamlarda kullanımıyla bilinir. Kalp yetmezliği, kalbin kanı gerektiği gibi pompalayamadığı bir durumdur.

Birden fazla çalışma, alıç meyvesinin kalp yetmezliği olan kişilerde ciddi yan etkileri olmaksızın yararlı etkilere sahip olabileceğini öne sürdü. (1,10)

Çalışmalar çoğunlukla kalp fonksiyonunda ve nefes darlığı ve yorgunluk gibi kalp yetmezliği semptomlarında iyileşme olduğunu gösterdi. (1,10)

Araştırmacılar, alıçta bulunan flavonoidler adı verilen bileşiklerin bu faydalı etkilerin arkasında olabileceğini öne sürdü. (10)

Ciddi kalp yetmezliği olan kişiler mutlaka hekimlerine başvurmaları gerekmektedir. Alıç ekstresinin kalp yetmezliği ile ilgili kullanımı için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

  • Alıç Meyvesi Diyet Programlarına Eklenebilir mi?

Alıç meyvesini özellikle sonbahar aylarında yerel pazarlarda bulabilirsiniz.

Alıçları diyetinize birçok şekilde ekleyebilirsiniz:

Meyve: Çiğ alıç meyveleri ekşi, hafif tatlı bir tada sahiptir. Ara öğünlerde atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz. Ancak tohumları yememeye çalışın. Elma tohumları gibi, toksin siyanür içerirler.

Çay: Hazır alıç çayı satın alabilir veya bitkinin kurutulmuş meyveleri, çiçekleri ve yapraklarını kullanarak kendiniz çay yapabilirsiniz.

Reçeller ve tatlılar: Genellikle alıç meyveleri reçel, turta dolgusu ve şurup halinde tüketmektedirler.

Sirke: Alıç meyveleri fermente edilerek lezzetli bir salata sosu yapmak için kullanabileceğiniz bir sirkeye dönüştürülebilir.

Gıda Takviyeleri: Alıç meyvesi takviyeleri toz, kapsül / tablet veya sıvı formda olabilir.

  • Yan Etkiler ve Önlemler:

Alıç meyvelerinin bugüne kadar yan etkileri bildirilmemiştir.

İnsanların bildirdiği en sık görülenler terleme, baş ağrısı, uyku hali, çarpıntı, hafif kızarıklık, ajitasyon ve gastrointestinal etkilerdir (1)

Bunlar yaşamı tehdit eden olaylar olmasa da, bu semptomlardan herhangi birini yaşarsanız bir sağlık uzmanıyla konuşmayı unutmayınız.

  • Etkileşimler:

Bitki ekstreleri çeşitli hastalıklar için alternatif tedaviler olarak kullanmak, standart modern tedavilere kıyasla daha az veya daha hafif yan etkiler ve daha düşük maliyetler gibi avantajlar nedeniyle giderek daha popüler hale gelmektedir. (27)

Bununla birlikte, bu bitkilerin kullanımı, standart ilaçların etkilerini değiştirebilecek ve mevcut ilacınızın etkilerini artırarak, azaltarak veya değiştirerek olumsuz sağlık etkilerine yol açabilecek bitki-ilaç etkileşimleri riskini artırabilir. (28)

Alıç meyveleri, kan sulandırıcıların, kan basıncını düşüren ilaçların ve kalp yetmezliği ilaçlarının etkisini potansiyel olarak artırabilir. Bu durumda mutlaka hekiminize başvurunuz. (1,29).

Ek olarak, alıç, konjestif kalp yetmezliği ve aritmi veya kalp ritmi sorunlarını tedavi etmek için kullanılan bir ilaç olan digitalis aktivitesini artırabilir. Bu, toksisite ve kalp aritmisi riskini artırabilir (1,12,13)

Kalp için ilaç alıyorsanız, alıç meyvesi takviyeleri kullanmadan önce bir sağlık uzmanıyla mutlaka konuşun.

  • SONUÇ

Öncelikle antioksidan içeriğinin bir sonucu olarak alıç meyvesi, özellikle kalbiniz için sayısız sağlık etkisine sahip olabilir.

Araştırmalar, kan basıncını ve kan kolesterol seviyelerini düşürebileceğini ve hatta kalp yetmezliğinin tedavisine yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ayrıca iltihabı azaltabilir, cilt yaşlanmasının belirtilerini azaltabilir ve sindirime yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, kalp ilaçları ile olumsuz etkileşime girebilir. Ek olarak almadan önce mutlaka bir sağlık uzmanıyla konuştuğunuzdan emin olun.

REFERANSLAR:

1) Polyphenolic Composition of Crataegus monogyna Jacq.: From Chemistry to Medical Applications. Seyed Fazel Nabavi,1 Solomon Habtemariam,2 Touqeer Ahmed,3 Antoni Sureda,4 Maria Daglia,5,* Eduardo Sobarzo-Sánchez,6 and Seyed Mohammad Nabavi1,*

2) Fruits for Prevention and Treatment of Cardiovascular Diseases. Cai-Ning Zhao,1 Xiao Meng,1 Ya Li,1 Sha Li,2,* Qing Liu,1 Guo-Yi Tang,1 and Hua-Bin Li1,3,*

3) A Review on Free Radicals and Antioxidants. Hourieh Alkadi 1

4) Recent Advances in Research on Polyphenols: Effects on Microbiota, Metabolism, and Health. Hiba N Rajha 1, Armelle Paule 2, Gerard Aragonès 3, Mariana Barbosa 4, Carla Caddeo 5, Espérance Debs 6, Rada Dinkova 7, Gunter P Eckert 8, Ariel Fontana 9, Prisca Gebrayel 2, Richard G Maroun 1, Alessandra Napolitano 10, Lucia Panzella 10, Giulio Maria Pasinetti 11, Jan F Stevens 12, Andreas Schieber 13, Marvin Edeas 14

5) Phytochemical compositions of extract from peel of hawthorn fruit, and its antioxidant capacity, cell growth inhibition, and acetylcholinesterase inhibitory activity. Panpan Wu 1 2, Fajie Li 3 4, Jianyong Zhang 5, Bin Yang 6, Zhaojie Ji 1, Weidong Chen 1

6) Chronic inflammation in the etiology of disease across the life span. David Furman 1 2 3 4, Judith Campisi 5 6, Eric Verdin 5, Pedro Carrera-Bastos 7, Sasha Targ 8 9, Claudio Franceschi 10 11, Luigi Ferrucci 12, Derek W Gilroy 13, Alessio Fasano 14, Gary W Miller 15, Andrew H Miller 16, Alberto Mantovani 17 18 19, Cornelia M Weyand 20, Nir Barzilai 21, Jorg J Goronzy 22, Thomas A Rando 22 23 24, Rita B Effros 25, Alejandro Lucia 26 27, Nicole Kleinstreuer 28 29, George M Slavich 30

7) Polyphenols from hawthorn peels and fleshes differently mitigate dyslipidemia, inflammation and oxidative stress in association with modulation of liver injury in high fructose diet-fed mice. Xiao Han 1, Wenfeng Li 1, Di Huang 1, Xingbin Yang 2

8) Traditional Chinese Medicine, Food Therapy, and Hypertension Control: A Narrative Review of Chinese Literature. Ping Zou 1

9) Crataegus pinnatifida: Chemical Constituents, Pharmacology, and Potential Applications. Jiaqi Wu,† Wei Peng,† Rongxin Qin, and Hong Zhou*

10) The effects of Crataegus pinnatifida (Chinese hawthorn) on metabolic syndrome: A review. Shahrzad Dehghani,1 Soghra Mehri,2,1 and Hossein Hosseinzadeh2,1,*

11) A review on plants and herbal components with antiarrhythmic activities and their interaction with current cardiac drugs. Ahmad Beik,a Siyavash Joukar,b,a,c,∗ and Hamid Najafipourb

12) Protective effects of Hawthorn (Crataegus oxyacantha) extract against digoxin-induced arrhythmias in rats. Hayrullah Alp, Burak Cem Soner,* Tamer Baysal,** and Ayşe Saide Şahin*

13) Plants Used as Antihypertensive. Tarawanti Verma,1 Manish Sinha,2 Nitin Bansal,3 Shyam Raj Yadav,4 Kamal Shah,5 and Nagendra Singh Chauhancorresponding author6

14) Hypotensive effects of hawthorn for patients with diabetes taking prescription drugs: a randomised controlled trial. Ann F Walker 1, Georgios Marakis, Eleanor Simpson, Jessica L Hope, Paul A Robinson, Mohamed Hassanein, Hugh C R Simpson

15) Roles and Mechanisms of Hawthorn and Its Extracts on Atherosclerosis: A Review. Min Wu, 1 , † Longtao Liu, 2 , † Yanwei Xing, 1 Shengjie Yang, 1 Hao Li, 3 , * and Yu Cao 3 , *

16) Genetics of Triglycerides and the Risk of Atherosclerosis. Jacqueline S Dron 1 2, Robert A Hegele 3 4 5

17) Hawthorn Fruit Extract Elevates Expression of Nrf2/HO-1 and Improves Lipid Profiles in Ovariectomized Rats. Jeong-Hyun Yoo 1, Yanan Liu 2, Hyun-Sook Kim 3 4

18) Hypolipidemic and cardioprotective benefits of a novel fireberry hawthorn fruit extract in the JCR:LA-cp rodent model of dyslipidemia and cardiac dysfunction. Abdoulaye Diane 1, Faye Borthwick, Sheng Wu, Jeanette Lee, Paula N Brown, Timothy A Dickinson, Kevin D Croft, Donna F Vine, Spencer D Proctor

19) [Clinical study on treatment of carotid atherosclerosis with extraction of polygoni cuspidati rhizoma et radix and crataegi fructus: a randomized controlled trial]. [Article in Chinese]. Long-Tao Liu, Guang-Juan Zheng, Wen-Gao Zhang, Gang Guo, Min Wu

20) [Prebiotics: concept, properties and beneficial effects][Article in Spanish]. N Corzo 1, J L Alonso 2, F Azpiroz 3, M A Calvo 4, M Cirici 5, R Leis 6, F Lombó 7, I Mateos-Aparicio 8, F J Plou 9, P Ruas-Madiedo 10, P Rúperez 11, A Redondo-Cuenca 12, M L Sanz 13, A Clemente 14

21) Chemical constituents, antioxidant and gastrointestinal transit accelerating activities of dried fruit of Crataegus dahurica. Xinrui Wang 1, Changlong Zhang 1, Yajie Peng 1, Haimin Zhang 1, Zhigang Wang 2, Yang Gao 1, Ying Liu 3, Hailong Zhang 4

22) Antiaging effects of the mixture of Panax ginseng and Crataegus pinnatifida in human dermal fibroblasts and healthy human skin. Eunson Hwang 1, Sang-Yong Park 1, Chang Shik Yin 2, Hee-Taek Kim 3, Yong Min Kim 3, Tae Hoo Yi 1

23) Anti-anxiety properties of selected medicinal plants. Asmatullah Khan 1, Muhammad Akram 2, Muthu Thiruvengadam 3, Muhammad Daniyal 4, Shahbaz Ahmad Zakki 5, Naveed Munir 6, Rida Zainab 2, Mojtaba Heydari 7, Seyed Hamdollah Mosavat 7, Maksim Rebezov 8, Mohammad Ali Shariati 9

24) Antioxidant and anxiolytic activities of Crataegus nigra Wald. et Kit. Berries. Marija T Popovic-Milenkovic, Marina T Tomovic, Snezana R Brankovic, Biljana T Ljujic, Slobodan M Jankovic

25) Association of Passiflora Incarnata L; Crataegus Oxyacantha L and Salix Alba L. on Mild and Moderate Anxiety

26) https://www.fda.gov/food/dietary-supplements

27) Herbal Medicine for Cardiovascular Diseases: Efficacy, Mechanisms, and Safety. Abdullah Shaito,1 Duong Thi Bich Thuan,2 Hoa Thi Phu,2 Thi Hieu Dung Nguyen,3 Hiba Hasan,4 Sarah Halabi,5 Samar Abdelhady,6 Gheyath K. Nasrallah,7,* Ali H. Eid,7,8,* and Gianfranco Pintus9,10,*

28) Prevalence and Clinical Significance of Drug–Drug and Drug–Dietary Supplement Interactions among Patients Admitted for Cardiothoracic Surgery in Greece. Marios Spanakis,1,2,* Maria Melissourgaki,3 George Lazopoulos,3,4 Athina E. Patelarou,1 and Evridiki Patelarou1

29) https://www.nccih.nih.gov/health/hawthorn

30) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501831/