Saccharomyces Boulardii Nedir?

Saccharomyces boulardii , sindirim sistemi rahatsızlıklarında kullanılan seçilmiş özel bir maya türüdür.

Saccharomyces Boulardii Tarihçesi:

1920’lerde Biyokimya Uzmanı Henri Boulard, Fransız Çinhindi’ nde (Çinhindi bölgesi, Myanmar, Laos, Kamboçya, Vietnam, Tayland, yarımada Malezya’sı ve Singapur’u kapsar. Bu kavram daha çok tarihte Fransız sömürgesi olan Laos, Kamboçya ve Vietnam’ı tanımlamak için kullanılır.) yaşıyordu. Yerel halkın Liçi (Lychee Nuts) ve Mangostan (Mangosteens) bitkilerinden bir maddeyi sıyırdıklarını ve sindirim rahatsızlıkları için kullandıklarını tespit etmiştir. Bu durum Dr Boulard’ ın ilgisi çekmiş olduğundan, maddeyi laboratuvarında inceledi ve bunun bir maya olduğunu keşfetti. Bu keşiften dolayı “Saccharomyces boulardii” ismi verilmiştir.

Dr. Boulard Fransa’ya döndüğünde maya kültürünü de yanında getirmiştir. Sonraki 30 yıl boyunca sindirim sistemi rahatsızlıklarında bu maya kültürünü test etti ve 1950’lerin ortalarında bu keşfini Fransa’da ticarileştirilmiş bir ürün olarak sağlık sektörüne sunmuştur. Bu keşiften itibaren, Saccharomyces boulardii artık dünya çapında kullanılmaktadır. Saccharomyces boulardii ilk faydalı maya Probiyotiğidir. Diğer probiyotiklerin tümü bakteriyeldir.

 

Referans:

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1286457902015927